День філософії у Бериславському педагогічному коледжі

IMG_3158   В рамках програми ЮНЕСКО, починаючи з 2002 р, щорічно в третій четвер листопада в Штаб-квартирі Організації відзначається День философії. У листі від 19 травня 2004 Мохамед Ашаарі, міністр культури Королівства Марокко, представив на розгляд Генеральному директору пропозицію про проголошення Всесвітнього дня філософії, яке стало підсумком роботи третьої сесії Весняних зустрічей з питань філософії, проведених Асоціацією друзів філософії в місті Фесі (Марокко) 9-10 березня 2004року.
У 2005 році на 33-й сесії Генеральною конференцією ЮНЕСКО був проголошений Всесвітній день філософії. ЮНЕСКО запропонувала проводити Всесвітній день філософії на щорічній основі з тим, щоб на глобальному рівні долучити світову спільноту до багатства філософської думки. Мета Дня полягає в тому, щоб ознайомити людей з філософською спадщиною, привнести в повсякденне мислення нові ідеї та стимулювати публічні дебати інтелектуалів з приводу викликів, що постають сьогодні перед суспільством.
У посланні 2014 року з цього приводу Генеральний директор ЮНЕСКО Ірина Бокова заявила, що справжня філософія неможлива без діалогу. За її словами, в глобальному світі цей діалог повинен ґрунтуватися на колективній мудрості людства і різноманітних і багатих традиціях». «Саме такий справжній інтелектуальний і філософський плюралізм дозволить нам визначити шляхи до кращого майбутнього», – заявила Ірина Бокова.
20 листопада, до дванадцятої річниці Всесвітнього дня філософії, студенти коледжу випустили інформаційні бюлетені «Філософи України», у яких розкрили основні положення та підібрали IMG_3159найяскравіші цитати з філософського спадку таких визначних науковців, як Д.Донцов, М. Хвильовий, В. Вернадський, М. Драгоманов, М. Костомаров, С. Яворський. Відомі історичні постаті на виставці бюлетенів були представлені цитатами з філософської спадщини Ф. Прокоповича, П. Могили, Т. Шевченка, І. Франка, Л. Українки.
Світова філософська спадщина величезна: століттями і тисячоліттями мудреці різних часів і народів намагалися відповісти на питання, які продовжують хвилювати сучасну людину: про сенс життя, долю, призначення людини, гармонію і справедливість, щастя і пошуку свого місця в житті.
Студенти не тільки познайомили всіх бажаючих з тими ключами і відповідями, які були знайдені українськими філософами, але й спільно вчилися їх застосовувати.
Філософія – це не лише знання, це живий досвід, який може бути використаний кожним з нас. Це ключі до пізнання та внутрішньої зміни, здатної зробити нас кращими.

IMG_3161

Comments are closed.