Лінійка до річниці визволення Берислава

73_bigБерезень багатий на історичні події  і дати. Саме в березні в результаті Березнігувато-Снігурівської операції було визволено Херсонщину: 11 березня – місто Берислав, 13 березня – місто Херсон. Саме про ці історичні події йшла мова  на загальноколеджній лінійці. Війна… Таке страшне, жахливе слово. 1418 днів і ночей боролися наші воїни, поклавши на вівтар Перемоги найдорожче — життя. Понад 40 місяців-з червня 1941-го по жовтень 1944-го – палахкотіла Велика Вітчизняна війна на українській землі. Більше 10 мільйонів українців вона забрала з собою, серед них було майже 54  тисяч з Херсонщини.
Завдяки студентам 2 та 3 курсу, активістам  історико-правознавчого клубу «Феміда» і студенти, і викладачі згадали прізвища героїв-визволителів нашого краї та міста. Хвилиною мовчання  вшанували пам’ять полковника В.Ф.Маргелова, М.Губайдулліна, командира 109-ї гвардійської стрілецької дивізії гвардії полковника І.В. Балдинова, командира батальйону гвардії старшого лейтенанта В.З. Грідіна, командира роти гвардії старшого лейтенанта А.А. Тряскін, командира роти розвідників гвардії капітана Н.А. Бабаніна; командира розвідки гвардії молодшого лейтенанта А.Д. Канівського; командира відділення розвідки гвардії старшину А.В. Ямщикова; командира відділення гвардії старшого сержанта М.М. Мусаєва, командира відділення гвардії старшого сержанта Г.В. Ємельянова, командира відділення гвардії червоноармійця Н.І. Полещикова, гвардії червоноармійця В.С. Ніколаєва.
У боях за Берислав і населені пункти району відзначилися війська 10-го стрілецького і 2-го гвардійського
механізованого корпусів, 109-ї гвардійської стрілецької дивізії і 4-ї гвардійської механізованої бригади. Їм було присвоєно почесне найменування «Бериславські».
13 березня після звільнення Херсона Москва салютувала 20 артилерійськими залпами з 224 гармат.48_big
Понад 150 днів йшло звільнення Херсонщини. Бойові дії вели 3-й і 4-й Українські фронти. У них брали участь частини і з’єднання 5-ти загальновійськових армій. Вони з честю виконали поставлене завдання і зробили гідний внесок у загальну справу Перемоги над німецько-фашистськими загарбниками.
Місто на Дніпрі захищали в 1941 році і звільняли в 1944 році від ворога сини 26 націй і народностей СРСР.
Наші земляки увіковічнили імена героїв, які визволяли наш край у назвах вулиць, парків, скверів, пам’ятними дошками. Кожен рік ми кладемо квіти до пам’ятників героям,  які є в нашому місті – це  танк Т-34, який першим увірвався до міста,   пам’ятник Золіну, герою-льотчику, який повторив подвиг І.Гастелло, стела загиблим воїнам-бериславцям,  пам’ятник земляку Г.Л.Горіккеру.

Зі словами привітання до студентів  звернулася директор коледжу Климович Маргарита Володимирівна. Вона сказала, що щедрий на визначні дати березень дарує нам два свята поряд: день народження великого патріота Т.Г.Шевченка та день звільнення Берислава від ворогів.  І майбутнім вчителям та вихователям треба пам’ятати, що все у житті людини починається з любові у широкому сенсі цього слова – з любові до людей, малої Батьківщини – Херсонщини, великої Батьківщини – України. І саме такої любові навчає нас творчість Великого Кобзаря. І саме ця наука так необхідні нам у часи, коли держава відстоює свою незалежність.   Зі сльозами на очах учасники дійства слухали Маргариту Володимирівну, яка згадала про те, що їй довелося на 50-ту  річницю Перемоги та ще декілька років поспіль   організовувати зустрічі воїнів – визволителів Бериславщини. В цей день вони з різних куточків країни  приїжджали до Берислава, щоб пом’янути своїх побратимів, пройтись по вулицях  визволеного ними міста. На жаль, багатьох з них вже немає, але  пам’ять… Вона нетлінна і вічна. Вона дивиться на нас із старих фронтових фотографій, з тих речей, які зберігають колишні фронтовики, вона не дає потьмяніти жодній героїчній сторінці історії перемоги над фашизмом.  Вона втілюється не тільки в бронзі, мармурі, граніті, вона живе у душах людей, в спогадах про ті, уже далекі, але до болю тривожні роки війни. Пам’ять про героїв живе у серцях вдячних нащадків. Тому Маргарита Володимирінв запропонувала студентському науковому товариству “Пошук” разом з радою музею коледжу розпочати роботу над великим пошуковим   проектом, присвяченим визволителям Бериславщини.

Дякуємо нашим воїнам за свободу, за право виховувати і ростити дітей на рідній землі. Земний уклін усім, хто пройшов полями битв, хто кував перемогу в тилу, хто захищав нашу Вітчизну!

Земний уклін, тим хто захищає нашу землю сьогодні. Ми знаємо,  що за нами правда, ми визволяємо  свою землю, ми рятуємо  наше майбутнє, ми  хочемо миру!

Comments are closed.