Ділова гра “Суд над корупцією”

IMG_4399У сучасній Україні проблема боротьби з організованою злочинністю та її складовою – корупцією, яка є каталізатором розвитку організованої злочинності, така ж актуальна, як і десять, двадцять і, якщо чесно то усі 1000 років тому. Існуючи в симбіозі, ці два явища утворюють найсерйознішу небезпеку для держави і суспільства, особливо в умовах демократії. Небезпека корупції полягає в тому, що вона перероджує державний апарат, призводить його до незворотних змін, які можна подолати лише завдяки кардинальним засобам.
Корупція є однією з найактуальніших соціальних проблем сучасності. Корупція в Україні стала складним соціальним явищем, що негативно впливає на всі аспекти політичного і соціально-економічного розвитку суспільства і держави. Корупція є проблемою, розв’язання якої для України є надзвичайно актуальною справою, за словами Президента України П.Порошенка.
15 квітня в актовій залі коледжу в рамках декадника боротьби з корупцією відбулась ділова гра «Суд  над корупцією», учасниками якої стали студенти 1-х курсів, які грали роль присяжних засідателів. Учасниками заходу для студентів були самі студенти, члени історико-правознавчого  клубу «Феміда». Така форма проведення  підвищує пізнавальну активність учнів, бажання бути свідомим громадянином незалежної правової держави, також формує громадянську та соціальну компетентність.
Справжні судові дебати розгорілися між обвинувачами корупції таIMG_4375 захисником, але «свідками» були надані переконливі докази вини корупції, незважаючи на аргументи захисника, присяжні засідателі таки визнали вину корупції, а суддя зачитала «вирок», ті нормативні акти, які діють в Україні за порушення законодавства під час вимоги хабара.
Тому ефективна боротьба із хабарництвом, запобігання та профілактика хабарництва, в тому числі – шляхом посилення кримінальної відповідальності за хабарництво, є першоосновою на шляху боротьби із корупцією в цілому. Найкращі «ліки» для боротьби з корупцією в освіті – це навчання, зауважила завідуючий відділенням М.Б.Лященко, і ще раз наголосила на відповідальності кожного –  як викладача так і студента.
Звичайно, боротьба з корупцією та організованою злочинністю відноситься до найпріоритетніших проблем, що стоять перед українським суспільством. Але молоде підростаюче покоління є саме тією основою суспільства, готове свідомо і ціленаправлено боротись з цим ганебним явищем.IMG_4419

Comments are closed.