16 травня – День Європи в Україні

dfe195b391281747fb36e3c953ed223eЩорічно, відповідно до Указу Президента  України № 339/2003 від 19 квітня 2003 року,  в третю суботу травня в Україні відзначається День Європи. У коледжі, відповідно наказу директора, відбудеться ціла низка заходів по відзначенню цього свята.
Відправною точкою на шляху до встановлення Дня Європи вважається Декларація Шумана. 9 травня 1950 року в Парижі міністр закордонних справ Франції Робер Шуман закликав Францію, Німеччину та інші європейські країни об’єднати їхні вугільну та сталеливарну галузі промисловості (основи нарощування військової техніки) та віддати їх в управління нової наднаціональної структури. Це стало «наріжним каменем Європейської федерації». Завдяки об’єднанню економічних зусиль і розподілу досягнутих результатів європейські країни уникнули накопичення військової могутності одна проти одної, що і забезпечило мир в Європі. Три з половиною десятиліття тому, на Міланському саміті 1985 року,  лідери ЄС вирішили увічнити день проголошення Декларації Шумана та постановили щорічно відзначати «День Європи».
У День Європи жителі України відзначають день спільних цінностей, спільної історії всіх націй континенту.
До речі. У 1887 році в Закарпатті (яке тоді перебувало у складі Австро-Угорщини) у Верхнетісянській улоговині на правому березі Тиси було встановлено двометровий геодезичний знак, що позначає географічний центр Європи. Тож географічно сьогодні ми центр Європи. Тому  абсолютно логічне прагнення народу України до вступу на рівних правах у союз європейських держав.

Comments are closed.