Всеукраїнська серпнева конференція «Педагогічний пошук – 2015». Розвиток еколого-біологічної освіти дітей та молоді в контексті сучасної освітньої політики

BQjHMGFwCfYВикладач природничих дисциплін нашого коледжу Ільйонок О.В. була учасником  Всеукраїнської серпневої конференції «Педагогічний пошук – 2015», яка проходила 19-20 серпня 2015 року в Національному еколого-натуралістичному центрі учнівської молоді м. Київ.

Основними питаннями для обговорення на конференції були:

  • Розвиток еколого-біологічної освіти дітей та молоді в контексті сучасної освітньої політики;
  • Взаємодія завдань загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладів у створенні єдиного освітнього середовища;
  • Державні стандарти повної загальної середньої освіти, навчальних планів, програм, підручників та посібників біологічного змісту;
  • Шляхи формування змісту біологічної освіти повної загальної середньої освіти.

WIcAzFsHXOU19 серпня о 14:00 відбулося пленарне засідання, на якому було заслухано вітальні слова від Міністерства освіти і науки України, Національної академії наук України (Блюм Ярослав Борисович) та від Національної академії педагогічних наук України (Бех Іван Дмитрович).

Фіцайло Світлана Сергіївна доповідала про Державний стандарт повної загальної освіти, нею було запропоновано користуватися оновленим Державним стандартом повної загальної освіти 2004 року для 8-11 класів, та 2011 року – 5-7 класи.

SFKB4shViGQПруцакова Ольга Леонідівна доповідала про особливості формування екологічної культури учнів. Нею була запропонована певна низка методичних матеріалів, такі як:

  • Школа екологічного вчинку (Схвалено для використання у загальноосвітніх навчальних закладах науково-методичною радою комісії з біології, екології та природознавства Науково-методичної ради з питань освіти Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України (протокол №2 від 29 квітня 2014 р.).
  • Формування культури екологічної культури (Схвалено для використання у загальноосвітніх навчальних закладах науково-методичною радою комісії з біології, екології та природознавства Науково-методичної ради з питань освіти Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України (протокол №2 від 29 квітня 2014 р.).
  • Санковська І.М. Екологічний календар : метод. посіб. для вчителів та класних керівників / Санковська І.М. – Кіровоград : Імекс-ЛТД, 2014. – 28 с.
  • Санковська І.М. Екологічні дати року : методичні рекомендації. – К.: 2013.

pWnMZeAvlGwГоловний редактор газети «Біологія» Агапшук Світлана Сергіївна доповідала про методичне забезпечення шкільного курсу біології. Нею було наведено класифікацію інформаційних видань та названі показники якості навчально-методичних видань:

  • Відповідність нормативним вимогам;
  • Актуальність та новизна навчального матеріалу;
  • Різноманітність матеріалу;
  • Структурованість та впорядкованість;
  • Доступність видань.

Окрім виступів доповідачей, учасників конференції було запрошено на майстер класи робітників Національного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді.

C4h-cDXEsBsЖивков Олександр Петрович к.т.н., доцент, НТУУ «Київський політехнічний інститут» проводив майстер-клас на тему «Вимірюємо біологічний світ». Олександр Петрович ознайомив учасників конференції із програмою Multilab. Особливість даної програми полягає у використанні більш як 60 різноманітних датчиків для вимірювання різноманітних фізичних та біологічних параметрів. При вимірюванні тих чи інших параметрів (рН, вологість повітря, освітлення, магнітне поле та інші) Multilab дає змогу швидко, якісно та з високою точністю отримати результати досліджування певних явищ.

Окрім даного майстер-класу були проведенні:

  • Сучасні тенденції зовнішнього та внутрішнього озеленення навчальних закладів – Штурмак Любов Іванівна, завідуюча лабораторією квітникарства відкритого та закритого ґрунту.
  •  Впровадження органічного землеробства на навчально-дослідних земельних ділянках – Пінчук Микола Олександрович, завідувач відділом аграрних досліджень та рослинництва.
  •  Методика організація дослідницької роботи в куточку живої природи – Жестерьова Валентина Миколаївна, завідуюча лабораторією зоології та гідробіології.
  •  Вегетативне розмноження плодово-ягідних культур – Мазур Петро Олександрович, завідувач науково-дослідною лабораторією садівництва.

20 серпня о 9:30 відбулася робота дискусійних майданчиків, серед них я відвідала наступний:

Дискусійний майданчик №1 «Сучасні педагогічні технології у викладанні біологічних  дисциплін в загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладах».

Модераторами даного майданчику були :

  • Просіна Ольга Володимирівна, кандидат педагогічних наук, старший науковий співробітник лабораторії позашкільної освіти Інституту проблем виховання НАПН України;
  • Драган Ольга Анатоліївна, завідуюча методичним відділом НЕНЦ.

Разом із учасниками конференції доповідачі проводили майстер-класи за наступними темами:

  • Методика роботи з моделями об’єктів, процесів і явищ на уроках біології;
  • Використання мультимедійних комплексів.

EeP2OYKgQtUКосик Вікторія Миколаївна та Малікова Світлана Олександрівна продемонстрували всім слухаючим мультимедійний комплекс Epson: проектор, документ-камера та принтер. Вони провели декілька демонстраційних робіт з використанням даної апаратури, які показали, як використовуючи новітні технології досить легко активізувати увагу учнів на вивченні будь-якого питання, що їх цікавить.  Учасникам конференції були зроблені подарунки у вигляді методичного посібника «Мультимедійний комплекс: на допомогу вчителю», де зібрані різноманітні матеріали щодо технічних особливостей мультимедійного комплексу Epson, методичні рекомендації щодо використання мультимедійного комплексів Epson на уроках,  та наведені уроки з використанням мультимедійного комплексів Epson.

kKvByo5xvUgПо завершенню роботи дискусійних майданчиків, всі учасники заслухали підсумки конференції, після чого були врученні сертифікати учасника конференції.

Comments are closed.