28 жовтня – День визволення України

юля“Перемога! Радість з болем гострим…Днів атака, їх шалений біг…І страшний рахунок: Кожен шостий українець на війні поліг!” – саме такими словами розпочалась лінійка,  присвячена річниці визволення України від нацистських окупантів.
     Щоб по-справжньому любити свій рідний край, треба досконало знати його історію, пам’ятати всі сторінки життя своїх предків. А якщо врахувати те, що наша багатостраждальна прадавня українська земля особливо багата на визначні події, що відіграли вагому роль і у світовій історії, то виникає нагальна необхідність зберегти і донести ці глибинні спогади до свідомості якомога більшої кількості людей.
     Учасники лінійки уособлювали у собі Україну, пам’ять, перемогу, з їх уст звучали слова:
Тож в дні не забуваймо вікові
здійнявши стяг, хто впав подовж дороги,
нам перемогу здобули живі;
у день осмути – свято Перемоги!
 

       Хвилиною мовIMG_1256чання присутні  вшанували пам’ять загиблих відомих та невідомих героїв, усіх, хто загинув за незалежність та свободу України  від окупантів у ті грізні часи і сьогодні. Перед хвилиною мовчання прозвучали слова: “Жорстока війна забрала життя мільйони людей, принесла біду і горе в кожну сім’ю. І від кожного з нас залежить, щоб це залишилось у пам’яті майбутнього покоління. Без пам’яті немає майбутнього. Схилимося ж тим, хто дав нам священне право жити на землі. Більше 70-ти років ми не знали, що таке війна, але імперські амбіції, бажання поставити народи на коліна, внести смуту в мирне життя людей, спровокувало ситуацію, яка склалась в нашій державі. І хоч на сьогоднішній день ситуація на східних рубежах нашої держави в стані мирного врегулювання, миром це назвати ще важко. Бо, поки додому не повернеться останній солдат, – війна не закінчена. Хай втрати війни 2014-2015 років набагато менші, але навіть втрата одного життя в боротьбі за визволення – це вже трагедія усього народу.”

Як відомо, забуття може приводити до повторення. Про це кожен майбутній вчитель має пам’ятати передусім.

 

Comments are closed.