Лінійка до 15-тиріччя закриття Чорнобильської АЕС

 Україна, проявляючи добру волю і підтверджуючи свій намір, висловлений в Меморандумі про взаєморозуміння між Урядом України, урядами країн “великої сімки” і Комісією Європейського Союзу від 25 грудня 1995 р., ухвалила рішення про дострокове виведення з експлуатації Чорнобильської АЕС.
      Рішення про остаточну зупинку енергоблока № 1 прийнято 30 листопада 1996 р., енергоблока №2 – 15 березня 1999 р. 11 грудня 1998 року був прийнятий Закон України «Про загальні засади подальшої експлуатації і зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС і перетворення зруйнованого четвертого енергоблока цієї АЕС в екологічно безпечну систему». 29 березня 2000г. прийнята Постанова Кабінету Міністрів України № 598 “Про дострокове припинення експлуатації енергоблока №3 і остаточне закриття Чорнобильської АЕС”. 5 червня 2000 р. Президент України Л.Д.Кучма під час візиту до України Президента США Б.Клінтона вперше назвав точну дату остаточної зупинки енергоблока № 3 – 15 грудня 2000 року.  У квітні 2000 року Указом Президента України була створена Міжвідомча (урядова) комісія по комплексному вирішенню проблем Чорнобильської АЕС. 5 грудня були проведені парламентські слухання за участю іноземних представників у зв’язку із закриттям ЧАЕС.
IMG_407515 грудня 2000 року о 13 годині 17 хвилин за наказом Президента України під час трансляції телемосту Чорнобильська АЕС – Національний палац «Україна» поворотом ключа аварійного захисту (АЗ-5) назавжди зупинений реактор енергоблока №3 Чорнобильської АЕС. Станція припинила генерацію електроенергії. Самей цій події і була присвячена лінійка, що відбулася у коледжі.
         
Та одна з  найстрашніших сторінок в історії сучасної України ще не перегорнута. Очікується, що на ЧАЕС буде демонтовано все обладнання та дезактивовано всі забруднені конструкції та споруди. Реактор четвертого енергоблоку ЧАЕС був зруйнований вибухами, що зірвали дах будівлі і призвели до викиду великого обсягу уранового палива та інших радіоактивних матеріалів у навколишнє середовище. Саркофаг, побудований над четвертим енергоблоком, поступово руйнується. Спорудження  нового розпочалось у квітні 2012 року. На етапі остаточного закриття і консервації енергоблоків ЧАЕС, який триватиме до 2028 р, діяльність стосуватиметься реакторів, контурів багаторазової примусової циркуляції і суміжного обладнання блоків 1, 2 і 3 ЧАЕС.
        Колишні енергоблоки планується перевести в якісно новий стан, який характеризується більш високим рівнем безпеки з мінімальним споживанням ресурсів в режимі тривалого зберігання. І тоді, нарешті, Чорнобиль перестане загорожувати екології України та всієї Європи!

Comments are closed.