Трагедія Бабиного Яру: «Сказано ще далеко не все»

tsu5 жовтня 2016 року в Бериславському  педагогічному коледжі пройшов меморіальний вечір “Трагедія Бабиного Яру: “Сказано ще далеко не все”, на якому викладач соціально-економічних дисциплін Ковальова М. В. розповіла  про трагедію, що сталась 75 років тому в Києві у Бабиному Яру.

Бабин Яр – це всесвітньо відоме місце трагедії, що стала символом Голокосту, найбільший інтернаціональний цвинтар в Україні. Тут в роки нацистської окупації України було розстріляно понад 100 тисяч мирних радянських громадян, військовополонених, підпільників, партизанів, заручників, членів ОУН, психічнохворих та ін.  Зокрема, у Бабиному Яру розстріляно й українську поетесу Олену Телігу. Нацистські карателі знищували тут за національною належністю євреїв і ромів – жінок, стариків і дітей, за ідеологічною – комуністів і комсомольців, а також тих, хто чимось не догодив владі „ вищої раси”. Протягом двох днів 28 – 29 вересня нацисти у Бабиному Яру розстріляли 33771 людину. Найстаршому з них було 102 роки, наймолодшому – 3 дні.

        img_0546Присутні на заході  говорили про події, що передували трагедії, про її наслідки. Важливим елементом заходу стало обговорення політики забуття трагедії у СРСР та відродження пам’яті в роки незалежності. У виконанні студентів  пролунали відомі літературні твори,  присвячені трагедії Бабиного Яру, зокрема поема Є. Євтушенка «Бабин Яр» та уривки з роману-документу А. Кузнєцова «Бабин Яр». Студентки Бондар Карина, Реміз Наталія, Долженко Тетяна, Марченко Валерія читали вірші сучасних українських поетів,  присвячені Бабиному Яру,  – Бориса Херсонського та Маріанни Кіановської.

         Після доповіді Ковальової М.В. слухачі мали змогу поставити викладачу питання та долучитись до обговорення «болючих» питань української історії.  

Бібіліотека коледжу підготувала виставку літератури та періодичних видань з тематики заходу.         img_0541Завершився вечір хвилиною мовчання за всіх невинних, що були знищені у Бабиному Яру.

img_0550-e1475762954351

Comments are closed.