Стати English-поколінням. Підсумки участі коледжу у проекті GoCamp

“Можливості” – поширена асоціація з англійською мовою. Це перспектива вчитись у визнаному на весь світ ВНЗ. Це шанс створити унікальний продукт і вийти з ним на міжнародний ринок. Або залучити в Україну іноземний капітал та покращити рівень життя співгромадян. У будь-якому випадку скористатись світом глобальних можливостей відповідно до останнього опитування можуть лише 18% українців.

Якщо все-таки наважитись заговорити зі світом однією мовою, то точно збільшаться шанси змінити своє життя та вплинути на хід історичних процесів. Приклади українських політиків та громадських діячів це доводять. Розбираємось як англійська впливає на світогляд українців і чому варто продовжувати вчити мови за будь-яких обставин.

Стати English-поколінням

Фото: Надано автором

У проекті GoCamp – англомовних пришкільних таборівЮлія Тертицька цього літа допомагала іноземному волонтеру навчати дітей англійській мові. Дівчину вразило, як завдяки мовним вправам і відпочинку школярам було просто розкрити свої мовні здібності. “Діти не просто вивчали англійські слова. Вони вчились розуміти іноземця і не боятись з ним говорити”, – зазначає Юля.

Студентка Бериславського педагогічного коледжу в Херсонської області відтепер впевнена: англійську можна вчити легко і не нудно. Зрозуміти це студентці та дітям допоміг мексиканець Даніель Еспіноза Гарсіа. Каже, що волонтер розповідав багато історій про свою країну, про подорожі до Європи, а також про те, як вивчав і вдосконалював англійську: “Даніель нас постійно мотивував продовжувати досліджувати світ. От я вирішила вступити до університету і стати перекладачем. А також здійснити давню мрію – побувати в Лондоні”.

Ренксі Шен (Китай) спільно з Даніелем Еспіноза Гарсіа (Мексика) волонтерила у Бореславському педагогічному коледжі В.Ф.Беньковського

Фото: Надано автором
Ренксі Шен (Китай) спільно з Даніелем Еспіноза Гарсіа (Мексика) волонтерила у Бериславському педагогічному коледжі В.Ф.Беньковського

Почати відкривати для себе світ можливостей українські школярі зможуть уже за рік. Новий сезон безкоштовних англомовних пришкільних таборів розпочнеться у червні 2017 року для дітей з усієї країни. GoCamp 2017 стане наймасштабнішим освітньо-культурним проектом в Україні із залученням іноземних волонтерів. Відтак 1000 іноземців зі всього світу допоможуть 100 000 школярам подолати мовний бар’єр та критично мислити. При цьому англійська – це лише інструмент задля спільної мови зі світом. Завдяки спеціально розробленим програмам волонтери розвиватимуть у школярів цінності та компетенції, які необхідні сучасному світу. Командна і проектна робота, лідерство, креативність і громадянська позиція стануть фундаментом кемпів.

Ціле покоління підлітків зможе подолати стереотипи щодо іноземців, дізнатись про культуру різних країн і вчитись бути вільними громадянами своєї країни. А головне зрозуміти, що будь-які бар’єри – умовні.

Інвестувати у молодь

Фото: Надано автором

Частково завдячуючи літній програмі Стенфордського університету Мустафа Найємзмінив своє журналістське посвідчення на депутатське. Можливість слухати лекції і обговорювати своє бачення розвитку глобальних процесів з Френсісом Фукуямою чи Стефаном Краснером надихнули Мустафу іти в політику. “Ми маємо рухатись в сторону глобального світу, в якому мова – це не тільки фактор самоідентифікації. Це перш за все спосіб отримання знань, повної інформації про реальність і дослідження самих новітніх досягнень”, – зазначив політик.

А після поїздки до Грузії, в якій ціле покоління швидко заговорило зі світом однією мовою, депутат спільно з однодумцями вирішив створити ініціативу GoGlobal. Головне її завдання полягає у забезпечення можливостей для українців вивчати іноземні мову, зокрема, й англійську. Нині ініціатива стала важливим напрямком роботи громадської організації Global Office, діяльність якої сприяє інтеграції внутрішній та зовнішній у загальносвітовий контекст та створення умов для виховання нового покоління згідно із цінностями вільного світу.

Тому досягненням команди, яким Мустафа Найєм пишається найбільше, став проект пришкільних мовних таборів GoCamp. “Ми привезли в найвіддаленіші куточки України 127 іноземних волонтерів із 40 країн світу. І побачили, що впродовж спілкування з іноземцями англійською про подорожі, шанси і світ українські діти стали частіше мислити глобально. Особливо важливо, що до проекту долучились діти з Донецької та Луганської областей. Я щиро вірю, що критичне мислення, знання про інші культури й володіння іноземними мовами дозволять наступному поколінню не здійснювати тих помилок, які зробили ми і наші попередники”.

Більше читаємо ТУТ Англійська крізь призму поколінь: Як володіння мовами сприяє впливу українців у світі

Матеріали надано інформаційним інтернет-виданням  LB.ua

Comments are closed.