“Єдиних духом справи єднають!” Як це було…

“Досвід участі у цьому семінарі для нас неоціненний, ми зможемо використати його не тільки навчаючись у коледжі, а й у своїй майбутній професійній діяльності. Сподіваємося, що заходів такого рівня в Україні стане більше,  і ми зможемо обмінюватися своїм досвідом частіше та створювати нові проекти для реалізації патріотичної спрямованості у освітньо-виховній роботі. Ще раз хочеться подякувати всім, причетним до нашої участі у заході –  Маргариті Володимирівні Климович, Євгену Анатолійовичу Криницькому. І окремо – щедрій Чернігівській землі, де живуть і працюють справжні патріоти України”. Корчагін І.В., Свалов В., Дементєєва В.

  В перший день зими Міністерство молоді та спорту України запропонувало всім структурним підрозділам обласних державних адміністрацій взяти участь у Всеукраїнському семінарі-тренінгу, спрямованому на формування патріотичної свідомості молоді «Єдиних духом справи єднають», що проходив з 07 по 10 грудня 2016 року у місті Чернігові. За ініціативи та великої підтримки директора коледжу Маргарити Климович нам була надана можливість не тільки взяти участь у цьому семінарі, а й  відправити у Чернігів  3 представників студентської ради коледжу: тьютора студентської ради Корчагіна І. В., президента студентського колективу Свалова В. та члена студради Дементєєву В.  Ми вдячні управлінню освіти, науки та молоді Херсонської обласної адміністрації та особисто його начальнику Криницькому Є.А.за те, що представляти Херсонську область довірили Бериславському педагогічному коледжу імені В.Ф. Беньковського.

         Перший день семінару розпочався ознайомленням з програмою та з культурними пам’ятками Чернігова. Хоч температура повітря була -10 С, команда, яка зібралася на цей захід, так захопилася красою стародавніх храмів та стежок, якими ходили біля 2 годин, що й навіть не помітила плину часу. Потім нас чекала зустріч з учасниками мистецького десанту у Молодіжному театрі міста. Перед глядачами виступили творчі колективи, які відвідували зону АТО. Серед них, до речі, несподіванкою виявився виступ одного із випускників нашого коледжу Сергія Гладарьова. Після гарної вечері у конференц-залі готелю відбулася патріотична акція «Твоя листівка для воїна». Перед учасниками семінару-тренінгу виступив організатор цієї акції, що розпочалася ще задовго до нашої зустрічі. Суть акції у тому, що діти роблять малюнки для воїнів АТО, потім всі ці роботи оцифровуються та друкуються на сітілайтах, білбордах та у форматі листівок. Учасники заходу також долучилися до цієї акції та заповнили декілька листівок для воїнів. Студенти Бериславського педагогічного коледжу обов’язково приєднаються до цієї акції і створять листівки, які згодом відправляться до наших захисників.

Другого дня члени семінару відвідали 3066 військову частину  Національної гвардії України. З відповідних причин на території цієї частини далеко не все дозволили знімати, але ми  мали змогу побачити на власні очі, як живуть військовослужбовці, де відпрацьовують практичні навички затримання злочинців, утримання їх під вартою у співпраці з поліцією. Нам показали транспортні засоби, на яких проходить служба  – сучасні БТРи, УАЗік та Автозат із окремими кабінками всередині та камерою відеоспостереження,  зброю, з якою працює ця частина. Сніг, що переслідував учасників цього дня, все більш посилювався, але ми  продовжили роботу у Чернігівському міському Центрі туристсько-оздоровчої та виховної роботи з дітьми та молоддю. Тут керівник запропонував позмагатися у трьох командах, пройшовши стежку перешкод. Результатом цього змагання стала перемога команди, у якій був президент нашого студентського колективу Володимир Свалов. У піднесеному настрої члени семінару вже збиралися відвідати наступну серйозну локацію, та організатори підготували невеличкий сюрприз – відвідування центру олімпійської підготовки з біатлону, де кожен зміг стати на лижі та разом з інструктором навчитися азам лижного катання. Поїздили та попадали від душі, а в конференц-залі вже чекали тренери Всеукраїнської молодіжної організації «Спілка Української Молоді в Україні», які запропонували провести тренінг «Патріотизм як цінність і основа єдності нації». Сенсом цього заходу був пошук власного визначення слова «патріотизм», висвітлення проблем, через які не всі українці проявляють патріотизм та знаходження рішень цих проблем. Центр психолого-соціальної допомоги «Ресурс» наступним відчинив свої двері для учасників семінару-тренінгу. Засновниця закладу розповіла, звідки виникла ідея створити такий Центр і продемонструвала унікальну методику «флоат – терапії» та відновлення опорно-рухового апарату на тренажері «Сухожил», якими вони користуються для роботи з учасниками бойових дій та їх сім’ями. Завершенням дня була самопрезентація учасників семінару-тренінгу. До останнього моменту ніхто не знав, у якому форматі вона буде проходити, та заступник директора Департаменту сім’ї, молоді та спорту Чернігівської обласної державної адміністрації Світлана Скиба все пояснила: «Ви будете розповідати свою історію…». Відповідаючи на запитання: «Як увійшов у волонтерський рух?», «Хто/що вплинуло на мене?», «Які заходи проводив?», «Які складнощі виникали?», «Чим я пишаюсь?»,  потрібно було у групах, на які учасників поділили заздалегідь, розказати свою історію. Завданнями, поставленими перед групою було: презентувати команду, розповісти про більш цікавий досвід з групи, визначити виклики громади та описати, на що потрібно спрямувати зусилля у майбутньому.

На третій день всіх учасників семінару-тренінгу запросили до Кіно-культурного центру з національно-патріотичного виховання дітей та молоді комунального закладу «Обласний методичний центр навчальних закладів культури і мистецтв», де всі охочі мали можливість переглянути виставкову експозицію та зустрітися з заступником Міністра молоді та спорту України Олександром Яремою, головою Чернігівської облдержадміністрації Валерієм Кулічем, які презентували досвід роботи з реалізації освітньо-виховних заходів національно-патріотичного спрямування для молоді у Чернігівській області; директором Департаменту сім’ї, молоді та спорту Ніною Лемеш, яка підготувала презентацію роботи Кіно-культурного центру; Вадимом Антошиним – керівником Кіно-культурного центру. Далі в рамках семінару-тренінгу відбулося покладання квітів та запалювання лампадок біля Меморіальної стели чернігівцям, що загинули у зоні проведення АТО. Продовжили свій день члени семінару в Єдиному волонтерському центрі, де ознайомилися з його роботою та досвідом проведення акції «Біда не зламала! Біда об’єднала!».

Тренінг на тему: «Справи, які єднають» продовжив семінар та дав можливість ще краще познайомитися учасникам. Кожен з учасників мав призначити «зустріч» з будь-яким іншим і обмінятися своїм досвідом, хоббі, напрацюваннями. Наступним завданням було створення освітньо-виховних проектів патріотичної направленості, які в майбутньому можуть бути організовані в Україні. Завершенням дня було ознайомлення з волонтерським проектом «Безкоштовні курси української мови в Чернігівській області» та перегляд і обговорення документального фільму «Код нації».

Останній день семінару розпочався з презентації проекту «Я – волонтер» Молодіжного центру праці, на якому було обговорення таких проектів, як «Серце до серця», «Благодійний марафон», «Зробимо Україну чистішою», «Співпраця з Корпусом Миру». Всі відмітили, що такі заходи дуже добре сприяють формуванню патріотизму у дітей та молоді. Продовженням дня став черговий тренінг на тему: «Пошук ресурсу для реалізації освітньо-виховних заходів національно-патріотичного спрямування: залучаємо до співпраці донорські організації. Після підведення підсумків Всеукраїнського семінару-тренінгу, на якому директор Департаменту сім’ї, молоді та спорту Ніна Лемеш особисто вручила подяки учасникам цього великого заходу, всі відправилися на допрем’єрний показ документального фільму «Садок нації». На цьому показі була присутня і сама авторка проекту Леся Воронюк, яка поділилася з глядачами джерелом ідеї створення фільму та складнощами, які виникли у підготовці цієї роботи.

БІЛЬШЕ ФОТО МОЖНА ПЕРЕГЛЯНУТИ ТУТ

<<<1 ДЕНЬ )>>> <<<2 ДЕНЬ (ПЕРЕГЛЯНУТИ)>>> <<<3 ДЕНЬ (ПЕРЕГЛЯНУТИ)>>>

<<<4 ДЕНЬ (ПЕРЕГЛЯНУТИ)>>>

Comments are closed.