Стипендія буде у найрейтинговіших студентів. Постанова КМУ про деякі питання стипендіального забезпечення

З 2017 року стипендію отримуватимуть не  всі студенти з усередненою четвіркою за сесію, а ті, що посіли найвищі місця в рейтингу, складеному вишами.

“Це абсолютно новий – рейтинговий підхід до визначення стипендій, які отримуватимуть студенти. А саме, кожен виш розробить свої критерії для складання рейтингу, що затверджуватимуться вченою радою університету за обов’язковим погодженням з органами студентського самоврядування університету”, – розказала міністр освіти і науки України Лілія Гриневич.

Міністерство також передбачає, що на 90 % місце в рейтингу визначатиме навчальна успішність, а на 10 % – критерії, що визначить ВНЗ. Це допоможе визначити найбільш успішних студентів, навіть якщо за результатами сесії усі вони отримали однаковий середній бал.

З 50 % студентів, які матимуть стипендії, планується, що 43 % – отримуватимуть академічні стипендії за рейтинговою системою, а соціальну – 7 %.

При цьому для ВНЗ III-IV рівня акредитації мінімальна стипендія  буде на рівні 1100 грн, що на 33.4 % більше, ніж в минулому році. Кращі студенти отримуватимуть стипендію на 72.9 % більше ніж зараз – 1600 грн, тобто на рівні прожиткового мінімуму.

При розрахунках МОН зберегло сьогоднішнє співвідношення між мінімальними академічними стипендіями різних типів навчальних закладів, тому і для ВНЗ  III-IV рівня акредитації, і для ВНЗ  I-II рівня акредитації, і для ПТНЗ збільшення мінімальної стипендії передбачається на 33,4 %.
Таким чином мінімальна стипендія для студентів ВНЗ  I-II рівня акредитації складатиме 830 грн, а для учнів ПТНЗ – 415 грн.
Більш ніж на 100 % збільшується стипендія для кращих студентів, що навчаються на складних спеціальностях, де важко отримати високу оцінку. Зокрема йдеться про природничо-математичні педагогічні спеціальності (вчителів хімії, фізики, біології тощо) та інші математичні, природничі та інженерні спеціальності. Для них стипендія у ВНЗ III-IV рівня акредитації складатиме 2036 грн, у ВНЗ  I-II рівня акредитації – 1536  грн.

При цьому він зазначив, що скоріш за все такий перерозподіл доцільний, але в постанові повинно бути визначено, що академічні стипендії отримує близько 40 % студентів і не більше 50 %.

“Все просто, якщо студенти здають зимову сесію в грудні, стипендію за новими правилами вони отримають вже в січні 2017 року, а якщо сесія в січні – нова стипендія буде в лютому, при цьому ці студенти отримають за січень стипендію за старими правилами”, – пояснила Лілія Гриневич

ПЕРЕГЛЯНУТИ ТЕКСТ ПОСТАНОВИ КМУ ТУТ

Інформація МОНУ

Comments are closed.