Семінар-тренінг для вчителів початкових класів Бериславського району з питання запровадження Концепції Нової української школи

З метою реалізації Концепції Нової української школи, затвердженої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 14 грудня 2016 р. № 988-р «Про схвалення Концепції реалізації державної політики у сфері реформування загальної середньої освіти «Нова українська школа» на період до 2029 року», у коледжі з початку 2017-2018 навчального року, за ініціативи директора коледжу Маргарити Климович, відбувається формування освітнього середовища на засадах компетентнісного, діяльнісного підходів та принципів «педагогіки партнерства».

Методичний кабінет коледжу на чолі із заступником директора з науково-методичної роботи Тетяною Деменніковою та методистом Наталією Середою, яка є куратором роботи з питань реалізації Концепції Нової української школи в коледжі, залучають викладачів до  навчання на тематичних семінарах в пілотних школах Херсонської області починаючи із вересня 2017 року.

Отримані компетенції викладачі коледжу систематично впроваджують в навчально-виховний процес. Зокрема, навчальний заклад розпочинає день із ранкової зустрічі, по понеділках та вівторках з 15.00 до 16.00 години проводиться гурткова робота у формі тематичних центрів, а саме: Медійний центр, «Здоровий lifestyle», Конструкторський, Англомовний центр, Мистецький центр, Логопедичний центр, Музично-театральний центр. Разом зі студентами вивчаються особливості модельної навчальної програми та організація освітнього середовища орієнтованого на дитину.

Досвід роботи та власні напрацювання педагогічного колективу коледжу були реалізовані 11 січня 2018 року на семінарі-тренінгу для вчителів початкових класів Бериславського району з питання запровадження Концепції Нової української школи у загальноосвітніх навчальних закладах І ступеня.

Мета семінару-тренінгу – через залучення до практичної діяльності ознайомити учасників з особливостями організації навчально-виховного процесу в умовах запровадження Концепції Нової української школи; сучасними методиками для навчання учнів початкових класів. Продемонструвати особливості організації освітнього середовища на засадах компетентнісного, діяльнісного підходів та принципів «педагогіки партнерства». Показати деякі аспекти навчально-виховного процесу в коледжі, який здійснюється в оновленому руслі, відповідно до сучасної освітньої політики. Сформувати у вчителів необхідність створювати освітнє середовище, яке орієнтоване на дитину у школах Бериславського району.

На початку семінару учасників привітали та побажали плідної роботи Дробиш Ірина Анатоліївна, перший заступник голови районної державної адміністрації та начальник відділу освіти, молоді та спорту Стаднік Наталя Владиславівна.

 

У теоретичній частині семінару заступник директора з методичної роботи Деменнікова Т.В. познайомила присутніх з особливостями та основними підходами до організації навчально-виховного процесу, із сучасними освітніми технологіями, які застосовуються у Новій українській школі. Презентація виступу ТУТ

Викладач Кузнєцова О.В. під час тренінгу на тему «ОСВІТА СТАЛОГО РОЗВИТКУ. Діяльнісний підхід в умовах запровадження Концепції Нової української школи у загальноосвітніх навчальних закладах І ступеня» познайомила педагогів з новою педагогічною моделлю «Спіраль емпауерменту», продемонструвала шляхи реалізації завдань освітньої програми «Уроки сталого розвитку» для початкової школи.

Програма практичної частини  семінару була побудована таким чином, щоб продемонструвати роботу вчителя першого класу впродовж дня. Учасники семінару в ролі учнів брали участь у різних видах діяльності.

 

Фрагменти уроків, підготовлені викладачами коледжу були насичені комунікативними та інтерактивними методами, вправами з інтегрованим змістом, дидактичними іграми та ігровими прийомами.

ПРОГРАМА  семінару-тренінгу

830-900 Реєстрація учасників семінару Ільницький І.В.
900-935 Екскурсія по центрах активності Жукова О.В.
935-950 Зустріч з адміністрацією коледжу

Вступне слово, знайомство з програмою, вправа «Очікування»

Деменнікова Т.В.
950-1100

 

Тренінг «ОСВІТА СТАЛОГО РОЗВИТКУ. Діяльнісний підхід в умовах запровадження Концепції Нової української школи у загальноосвітніх навчальних закладах І ступеня» Кузнєцова О.В.
1000-1120

 

Ранкова зустріч

Тема: Таємниці космосу

Барковська О.О.

Башинська Т.В.

1120-1140

 

Фрагмент уроку математики

Тема: Що можна побачити в космосі?

Рикова О.С.

 

1140-1155

 

Активна перерва

Тема: Таємниці космосу

Знаменська О.О.

Ільницький І.В.

1155-1205 Перерва
1005-1235

 

Фрагмент уроку з інтегрованого курсу «Я досліджую світ»

Тема: Що можна побачити в космосі?

Ільйонок О.В.

Жукова Ю.В.

1235-1255

 

Фрагмент уроку іноземної мови

Тема: Що можна побачити в космосі?

Середа Н.С.
1255-1305 Виставка «Дітям про далекий і близький космос» Бібліотека
1305-1415

 

Робота в центрах активності

–         Природничий

–         Мистецький

–         Мовний

–         Англомовний

–         Математичний

–         Інформаційний

 

Ільйонок О.В.

Лілянова І.А.

Шабанова Т.В.

Кайдаш Ж.С.

Пирожок Г.Ю. Хрустальов С.О.

1415-1430 Підсумок. Рефлексія вправа «Очікування» Деменнікова Т.В.

<<<ФОТОРЕПОРТАЖ ІЗ СЕМІНАРУ-ТРЕНІНГУ ТУТ>>>

Учасники поділилися своїми враженнями від семінару, висловили свої думки щодо питань, які потребують розгляду на наступних зустрічах, подякували директору та викладачам коледжу за проведену роботу.

Адміністрація коледжу, від імені директора Маргарити Климович, щиро дякує викладачам за згуртованість, організованість, творчий підхід, проявлені впродовж підготовки і проведення семінару. Бажаємо успіхів у оволодінні новими ідеями, саморозвитку і прагнення тільки до самого кращого!

Comments are closed.