Майстер-клас “Як народжується лялькова вистава”

На минулому тижні до коледжу завітали представники трупи Херсонського Академічного обласного театру ляльок. Актори познайомили студентів з різними видами ляльок, які використовуються в ляльковому театрі та провели цікавий інтерактив.

А саме, було повідомлено, що Театральна лялька – це пластичне узагальнення живої істоти – людини чи тварини. Лялька – це і скульптура. Актор оживлюючи скульптуру, створює динамічне узагальнення живої істоти. Процес оживлення здається глядачам дивом. І не має значення хто ці глядачі – дорослі чи діти.

Саме це диво відрізняє мистецтво лялькового театру від статики зображувального мистецтва, переводячи його в розряд динамічного, видовищного. І це ж диво оживлення відрізняє мистецтво лялькового театру від будь-якого видовища, діючою особою якого є людина, тобто від усякого виду „людського театру”, у якому відбувається перевтілення, але не оживлення, не перехід в іншу принципово нову категорію.

Також студентам показали різні види ляльок: 1. Ляльки – маріонетки – це ляльки, що управляються зверху з допомогою ниток які кріпляться до різних частин ляльки (рук, ніг, тулуба, голови). 2. Верхові ляльки або ширмові – рукавична або петрушкова лялька. Вона одягається на 3 пальці руки ляльковода. 3. Тростинова або яванська лялька. До рук ляльки кріпляться металеві або дерев’яні тростини. Голова такої ляльки насаджується на гапіт – коротку палицю, до якої кріпляться плечі та руки ляльки. Пропорції такої ляльки максимально наближені до пропорцій тіла людини. 4. Мімічна – лялька із м’яких матеріалів – трикотину, гуми. Пальці актора, які знаходяться в голові ляльки через рухи створюють той чи інший мімічний вираз на обличчі. 

5. Механічна лялька – лялька, яка приводиться в рух з допомогою системи тяг, які проходять по її корпусу.  6. Тіньова лялька – плоске зображення людини чи тварини, яке кидає тінь на екран-сцену.

Після майстер-класу студенти переглянули виставу “Лісова казка”. Присутні не лише отримали задоволення від перегляду, а й корисну інформацію про театр ляльок.

Comments are closed.