📍Ми розпочинаємо цикл тематичних публікацій про наш навчальний заклад присвячений 90-річчю. Перша публікація “Історична довідка”

🏫Навчальний заклад у довоєнні роки 🏫
Історія Бериславського педагогічного училища бере свій початок з далеких 30- х років минулого століття.
📍 1 вересня 1930 року педагогічний технікум було відкрито при Херсонському педагогічному інституті, котрий тоді називався Херсонський інститут народної освіти.
Засновником технікуму був Іван Андрійович Литвиненко.
📍 Перший набір студентів до педтехнікуму проводився влітку 1930 року.
Технікум на той час мав три відділи: шкільний; КДР (комуністичної дитячої роботи); дошкільний.
📍 Восени 1931 року технікум було переведено до Берислава. Архівних даних, чому саме до Берислава перевели технікум, не збереглося.
📍 В 1931-1932 навчальному році технікум було перейменовано в Бериславський педагогічний технікум ім. О.І.Скрипника.
На час організації Бериславський педтехнікум був розташований в центрі міста у двоповерховому будинку, що мав привабливий вигляд (нині Міська Рада). В приміщенні вистачало класних кімнат і кабінетів. Гуртожиток був поруч в невеликих зручних будинках.
Дякуючи самовідданій праці викладачів, ініціативі та активності учнів, Бериславський педагогічний технікум по організації навчально-виховного процесу, участі у громадсько-корисній роботі ще до Великої Вітчизняної війни вважався одним із кращих на Україні. Саме тому з його стін вийшли прекрасні педагоги, директори шкіл, завідуючі райвно, військові, поети, вчені.
Але через матеріальні труднощі багато студентів не мало змоги навчатися далі, а одразу йшли працювати, тому у 1935 році було при технікумі відкрито заочний відділ.
📍 В 1933 році Бериславський педтехнікум видав перші дипломи своїм випускникам.
📍 У 1937 року педтехнікум було перейменовано в педшколу. На високому рівні велася навчально-виховна та методична робота.
Великими були успіхи і у спорті. Футбольна та волейбольна команди училища неодноразово займали призові місця у районних та обласних змаганнях.
📍 Навесні 1940 року частина слухачів педшколи була призвана у військові училища.
Сотні випускників педшколи були призвані до лав Червоної Армії. Дівчата йшли на фронт добровольцями.
📍 В серпні 1941 року Берислав був окупований фашистами. Було зруйноване приміщення педшколи, спалена бібліотека, знищене обладнання кабінетів. Але найстрашнішими жертвами були людські жертви.
📍 Коли 11 березня 1944 року радянські війська ввійшли в Берислав, місто лежало в руїнах. Але уже в квітні 1944 року відновили свою роботу школи. Країна повільно почала загоювати тяжкі рани.
📍 Всього у довоєнний період було випущено 340 вихователів для дошкільних закладів та більше 800 вчителів початкових класів.

Comments are closed.