З днем працівників освіти

День вчителя в Україні відзначають щорічно у першу неділю жовтня. Цього року свято припадає на 2 жовтня. У цей день прийнято дякувати викладачам та іншим працівникам освітньої сфери, дарувати квіти і подарунки.

А ось у більшості країн світу День вчителя відзначається 5 жовтня. І називається World Teachers ‘Day. У цьому пості ми розповімо про історію та традиції святкування Дня вчителя.

Історія Дня вчителя

У світі День вчителя відзначали ще з 19 століття. Тоді свято було приурочено видатним викладачам. Також було прийнято згадувати історичні події у цій галузі.

Країни СРСР почали відзначати свято у 1965 році. У 1980 році Верховна Рада СРСР офіційно затвердила святкування Дня вчителя на першу неділю жовтня.

Після розпаду Союзу Україна продовжила відзначати свято в цю дату.

Традиції в День вчителя

День вчителя користується особливою популярністю в Україні. У школах до свята починають готується заздалегідь: школярі вчать вірші, роблять листівки і стінгазети, готують виступи до святкового концерту.

У п’ятницю перед Днем вчителя в школах проходить “день самоврядування”. Учні старших класів замінюють своїх педагогів і самостійно проводять уроки у молодших учнів. Зазвичай заняття закінчуються раніше, після чого проводяться концерти і конкурси. Також учні дарують вчителям квіти і подарунки.

Цікаві факти про День вчителя

• Міжнародний день вчителя був встановлений в 1994 році ЮНЕСКО та підрозділом освіти Організації Об’єднаних націй.

• Ця дата була вибрана не спроста. Справа в тому, що саме у цей день 1966 року прийняли міжнародну рекомендацію “Про становище вчителів”. Це перший документ, який визначив умови праці в усьому світі.

• День вчителя присвячений всім просвітителям світу – за важливий внесок у розвиток суспільства. Мета свята – нагадування про необхідність надання підтримки вчителям, щоб вони могли передавати знання наступним поколінням.

• Понад 100 країн світу приєдналися до святкування Міжнародного дня вчителя. Однак кожна держава встановила свої традиції святкування. Це стосується не тільки заходів, подарунків, премій, а й дати – деякі країни вибрали інший день для свята.

Коли відзначають День вчителя у різних країнах

Кожну першу неділю жовтня День вчителя відзначається в Україні, Білорусії, Киргизії, Латвії, Казахстані.

Австралійці відзначають свято в останню п’ятницю жовтня.

В Албанії День вчителя відзначають 8 березня – тоді ж відзначається і Міжнародний жіночий день.

В Аргентині День вчителя святкують 11 вересня. Уряд оголосив загальний вихідний. Вчителів вітають в день пам’яті педагога, просвітителя і колишнього президента Домінго Фаустіно Сармьенто.

У Бразилії свято відзначають 15 жовтня, у В’єтнамі – 20 листопада, в Індії – 5 вересня, в Кореї – 9 травня. У Польщі – 14 жовтня, в Туреччині – 24 листопада. У Китаї День вчителя приурочили 28 вересня до дня народження Конфуція. У Таїланді День вчителя святкують 16 січня. Педагогів вітають піснями і підносять подарунки у вигляді цілого підношення з квітами, фруктами і свічками.

Пошуково-дослідницька комісія

Comments are closed.