Тижневий марафон «Шевченко Т.Г. і сучасність»

Із приходом весни вся Україна святкує дні великого пророка і генія української культури Тараса Григоровича Шевченка.
Тарас Григорович Шевченко… Його безсмертне ім’я і неповторні твори ось уже скільки років живуть у серцях народу, у його мріях і сподіваннях, пробуджуючи щирі й благородні почуття.
Цікавим та змістовним був тижневий марафон «Шевченко Т.Г. і сучасність», який тривав з 06.03 по 10.03.2023 року. Він був насичений формами та видами робіт, які допомогли ще раз пригадати творчий і життєвий шлях Тараса Шевченка, актуальність його творів у сьогоднішній складний час.
Розпочали ми, пригадавши, життєвий і творчий шлях Т.Г. Шевченка інформаційними повідомленнями в соціальних мережах «Шевченко крокує по планеті», запустили рубрику у Фейсбуці та Інстаграм “Цікаве про Шевченка” – щодня ділилися цікавими фактами про Тараса Шевченка, його творчості в музиці, фільмах, у творчості інших митців.
07.03 викладачка образотворчого мистецтва Ольга Барковська разом зі студентами коледжу створили веб-галерею “Шевченко Т.Г. – художник” за творами Шевченка.

Провели загальну виховну годину “Незламний дух Шевченка Т.Г. і сьогодення”. Події сьогодення, як дзеркало, відтворюють його пророчі рядки. Тарас Шевченко мав незламний дух, бунтарський характер та був борцем за справедливість, як і вся українська нація. Саме тому його творчість близька та зрозуміла для нас, а його постать – символ Незламності та боротьби.

08.03 викладачка математики Ольга Рикова провела тематичний урок “Формула Ньютона-Лейбніца, розв’язування вправ” зі студентами 111 групи.


Протягом тижня інші викладачі під час занять застосовували тематичний підхід на заняттях з усіх дисциплін й під час педагогічної практики.

Викладачка інформатики Яна Підберезня залучила студентів до роботи з онлайн- сервісами: створення інфографік, хмар слів та інтерактивних аркушів. Цей вид роботи стане студентам у нагоді під час проведення цікавих та насичених різними інтерактивами уроків та занять під час педагогічної практики.

Шевченко став символом незламності та незалежності, народним Героєм і ватажком боротьби за свободу. Зараз, як і у часи написання, надзвичайно актуальна поезія Шевченка. Саме у ці дні звершується пророцтво Великого Кобзаря! Згадували, читали і надихалися пророчими віршами Великого Кобзаря під час фестивалю поезії “Цвіте дивограєм Тарасове слово”. До декламування поезії долучилися всі навчальні групи коледжу разом із викладачами.


09.03 Шабанова Т.В., голова циклової комісії викладачів дошкільної та початкової освіти, організувала та провела студентську конференцію ”Шевченко Т.Г. у педагогіці”. Мета конференції: сприяти піднесенню престижу української мови і літератури у молоді, підвищенню рівня загальної мовної культури, вихованню в її учасників почуття гордості за свій народ, любові до рідного краю, вшануванню Великого Кобзаря, поета світового рівня – Тараса Григоровича Шевченка, вшанування пам’яті Великого Кобзаря, поглиблення знань молоді та вияву поваги і любові до Кобзаревого слова, формування національної свідомості шляхом вивчення творів Т.Г. Шевченка, усвідомлення образу Тараса як символу української державності, української нації, національної єдності українців, формування шанобливого ставлення до літературної спадщини українського народу.

Цікаві тематичні виступи у супроводі презентації підготували студенти разом з викладачами відповідно до плану:

  1. Юлдашева С. В., заступниця директора з виховної роботи, викладачка практикуму з основ інклюзивної освіти у закладах дошкільної освіти; Міщенко Анастасія, студентка 241 групи – «Використання мнемосхем при вивченні з дітьми з особливими освітніми потребами творів Шевченка»

2.Єльцова А. Д., викладачка педагогіки; Навозенко Альона, студентка 122 групи – «Педагогічні погляди Шевченка».

  1. Зварич Л. Ю., викладачка основ природознавства з методикою, розвитку мовлення і навчання грамоти; Чуйко Анна, студентка 222 групи – «Шевченко і природа у творах. Тексти Шевченка на заняттях у закладах дошкільної освіти».
  2. Бурцева Н. М., викладачка педагогіки дошкільної; Пугач Дарина, студентка 222 групи – «Роль культурної спадщини Т.Г. Шевченка у всебічному розвитку дітей дошкільного віку».

5.Поліванова Н. Л., викладачка позакласної і позашкільної виховної роботи; Румянцева Марина, студентка 122 групи – «Творчість Шевченка у позакласній і позашкільній виховній роботі».

  1. Лис А. А., викладач історії України; Засімська Ганна, студентка 111 групи – «Історичні події у творах Шевченка Т.Г.».

Ольга Жукова реалізувала відеопроєкт “Шевченко Т.Г. єднає нас”, залучивши до декламування поезії наших студентів тієї країни, куди вимушені були переїхати через збройну агресію росії.


Студентка 122 групи Навозенко Альона під керівництвом викладача української філології Алли Сагун та Балабан Христина під керівництвом викладача української філології Тетяни Шабанової взяли участь у літературному онлайн-марафоні «Єднаймо душі словом Кобзаря!», присвяченому пам’яті Тараса Шевченка, який організувала Державна установа «Науково-методичний центр вищої та фахової передвищої освіти», з метою формування національної свідомості, шанобливого ставлення до успадкування духовних і культурних надбань українського народу.

10 березня Навозенко Альона під керівництвом викладача української філології Тетяни Бодько взяла участь у Всеукраїнському конкурсі есе “Мій Шевченко”.

Викладач української філології Тетяна Шабанова працювала у складі журі Всеукраїнського конкурсу есе “Мій Шевченко”.


У цей же день студенти нашого коледжу під керівництвом викладача методики трудового навчання Ірини Лілянової залучились до створення виробів в різних техніках рукоділля до творів видатного поета та художника. На онлайн виставці представлені творчі роботи студентів у таких техніках: витинання, вишивання хрестиком та бісером, ліплення з соленого тіста.


На завершення марафону студрада провела квест-вікторину “Все про Шевченка”.Дякуємо всім за активність, ініціативність, креативність та відповідальність та бажаємо подальших успіхів у роботі, адже всебічний розвиток – це гарантія гарного майбутнього. Працюймо на славу нашої країни, адже як казав Великий Кобзар: “Наша дума, наша пісня Не вмре, не загине… от де, люде, Наша слава, слава України!”

Comments are closed.