Горить людська неопалима пам’ять, яку згасити неспроможний час

IMG_578428.10. 2014 року у коледжі було проведено урочисту лінійку, присвячену 70-й річниці вигнання нацистських окупантів з України.
 Люди воювали насправді не за Сталіна, не за політичні цінності, а за свій дім, вишневий садок біля нього. І за свою родину.  Закономірно, що перемогли ті, хто воював за людські цінності. А ті, хто прийшов загарбати, потерпіли поразку.
  Ведучі заходу провели присутніх по сторінках ненаписаної повісті  «Про тих, хто переміг  війну».
Захід супроводжувався відеохронікою  війни на Україні, з якої студенти дізналися жахливу статистику війни та чого коштувала українцям перемога.
IMG_5818У  рамках акції пам’яті «Ті, хто боролися за Свободу»,  основна мета якої – показати багатогранність українського виміру боротьби із нацизмом через історію однієї людини – студенти дізналися про долю Прасковії  Єреміївни Володічкіної, що   провела в 1941 году на фронт 9 своїх синів. Від рідного порогу пішли захищати БатьківщинуОлександр, Андрій, Федір, Петро, Іван, Василь, Михайло, Костянтин… За 6 років до цього поховала чоловіка, та молила Бога вберегти її дітей. Не уберіг… Усі 9 її синів загинули. Тяжкий хрест випав на долю цієї жінки. На батьківщині Прасковії Єремієвни  встановили меморіал: скорботно завмерла фігура матері, а вгору, у небо, у вічність, наче душі її дев’яти  синів, злітають  9 журавлів.
У пам’ять материнському подвигу прозвучала пісня  з репертуару В.Білоножка «Материнська пам’ять», під яку майбутні хореографи поставили танець.IMG_5800
IMG_5825Та не останньою була та війна в Україні – i сьогоднi ще лунають вибухи i пострiли.   Лунають на нашій землі. На сьогоднішній день солдатів та мирного населення, які загинули в зоні АТО  налічується кілька тисяч чоловік чоловік.  У пам’ять загиблих героїв Другої світової війни, їх синів, онуків, які полягли,   захищаючи СВОЮ Батьківщину в АТО, весь зал завмер у хвилині мовчання.
        Особливо зворушливо прозвучало прохання про мир з уст наймолодшого учасника заходу: “Господи, чого людям треба? Адже свiтить в небi сонце, росте в полях  хлiб. І народжується відчуття: не треба більше війни. Ніколи».
–         Ми, молоде покоління, увібрали у себе споконвічні традиції українського народу, велич духу, почуття наступності поколінь, а допомагають це осмислити святі для українського народу поняття — Перемога і Пам’ять, – такими словами закінчили захід студенти.
IMG_5832У рамках відзначення  70-ї річниці вигнання нацистських окупантів з України відповідно до наказу директора заплановано і також будуть проведені:
  • акція пам’яті «Ті, хто боролися за Свободу»,  основна мета якої – показати багатогранність українського виміру  боротьби із нацизмом через історію однієї людини. Акція покликана популяризувати історії різних людей, різних націй та народів, хто боровся з нацизмом по всьому світу, але без чиєї боротьби не було б можливе вигнання нацизму з України;
  • кінолекторій для студентів  з   переглядом вітчизняних художніх і документальних фільмів, що відображають український вимір Другої світової війни, а саме:
– «Хайтарма», 2013 рік, авт. – Ахтем Сейтаблаєв, «АTR» – для студентів 1 курсів;
– «Чорна піхота», 2010 рік, авт. – Іван Кравчишин, «07 Продакшн», «Інтер» – для студентів 2 курсів;
– «1377 спалених заживо», 2009 рік, авт – Іван Кравчишин, «07 Продакшн», «Інтер» – для студентів 3 курсів;
– «Київ. Місто, що зрадили», 2008 рік, авт. – Андрій Цаплієнко,  «07 Продакшн», «Інтер» – для студентів 4 курсів;
  • «Уроки мужності» в навчальних групах з даної тематики з використанням краєзнавчого матеріалу та інформації про проведення АТО в Україні та участі у АТО наших земляків, рідних та близьких студентів і викладачів коледжу.IMG_5846

Comments are closed.