День Соборності та Свободи України

                      Благословен той день, той час,
                      Коли з’єднався воєдино,
                      Народ прадавній український
                      В одну державу – Україну.

Сьогодні усі студенти та викладачі, працівники Бериславського коледжу разом зібрались на урочисту лінійку з нагоди відзначення Дня Соборності та Свободи України.  Соборність України – одна з найважливіших тем нашої історії. ЇЇ ідея стала загальнонаціональною мрією, невід’ємною частиною всіх українських визвольних рухів. Зранку лекційна група з числа студентів 3 курсу, членів історико-правового клубу «Феміда»,  виступили у кожній навчальній групі з повідомленнями на тему «Акт Злуки та його історичне значення». IMG_3853Бібліотека коледжу підготувала літературно-художню виставку «Соборність у постатях та державних документах», на якій можна було переглянути книжкові видання, що презентують історію національно-визвольної боротьби українського народу 1917-1921 років та проблеми розселення українців у всьому світі. Проведення виставки дало змогу роз’яснити студентам коледжу ідею соборності на різних історичних етапах, наголосити на шляхах розбудови соборної України в сучасних умовах.
Усі ці заходи мали на меті донести до майбутніх педагогів у якій тяжкій та тривалій боротьбі за національне визволення відбувалося  утвердження власної державності. Наш народ не раз переживав складні та важкі події. Одна з таких сторінок нашого минулого – боротьба українського народу за соборність своїх земель.

IMG_9694Зі сльозами на очах учасники заходу завмерли в хвилині мовчання, ушанувавши пам’ять усіх, хто загинув за свободу та незалежність України.  Разом прочитали молитву за Україну та за тих, хто поклав своє життя визволяючи нашу державу, за  мирних жителів Волновахи, Маріуполя та інших міст України, які безневинно постраждали під час ракетних обстрілів, воєнних злочинів сепаратистів.  Країна знаходиться у стані війни, війни підлої, підступної, яка забрала життя багатьох синів, чоловіків і батьків, котрі могли б радіти життю, створювати сім’ї, народжувати та ростити дітей. Ця війна зробила безхатченками тисячі людей зі сходу, стерла із землі міста і села, розпочала ворожнечу між жителями різних регіонів України.
Ми частинка народу. Без нас, без усіх нас немає ні народу, ні історії. І нам творить нову історію держави, що займе належне місце серед вільних і рівних країн планети. Ще в І столітті н.е. римський державний діяч, філософ Цицерон на публічному виступі сказав: «Люблять Батьківщину не за те, що вона велика, а за те, що вона твоя».
«Україна – це територія гідності й свободи. Такими нас зробила не одна, а дві революції – наш Майдан 2004 року і Революція Гідності. Це був надзвичайно важкий іспит для України, коли українці продемонстрували свою європейськість, гідність, своє прагнення до свободи» – ці слова Президента України П.Порошенка ще раз  окреслили найважливіші віхи в історії нашої держави, що навічно вкарбувалися в життєву спадщину української нації. А також наголосили на незламності українського народу в боротьбі за свободу і незалежність проти ворога, який намагається розколоти, знищити нашу країну.
Після мітингу усі студенти та викладачі продовжили тему Соборності під час єдиної виховної години «Україна соборна».
Щоб зберегти Україну треба бути українцями, не хохлами, малоросами чи новоросами, а  українцями – патріотами своєї Батьківщини!
Ми — єдина країна, єдина держава!
Ми не можем ділитись на Захід і Схід.
В цім краю віковічна дідів наших слава,
І прадавній великий козацький наш рід.
Кров’ю й потом ми землю свою боронили
Від навали чужинців, що пхались до нас.
Ми цю землю любов’ю своєю святили
Й світлий промінь любові в душі не погас.
Ми руками ґрунти всі її перебрали,
Бо трудились віками на рідних полях.
Ми сльозами і хлібом її засівали,
І любов до Вітчизни — у наших серцях.
Україно моя! Пресвята й неподільна,
Якби ворог не мріяв тебе розділить!
Ти земля дана Богом нам, рідна і вільна!
І тобі, Україно, єдиною жить!
 

Comments are closed.