Відзначення Міжнародного дня рідної мови

IMG_0928

Рідна мова – то запорука існування нації, духовний скарб народу. Змалечку виховуючи в собі справжню людину, кожен із нас повинен створити в своїй душі світлицю, в якій зберігається найцінніший скарб – мова.  Тому в коледжі значної уваги надають  одержанню якісної мовної та літературної освіти. Наші студенти беруть участь у олімпіадах з української мови різного рівня, тематичних заходах як навчального, так і виховного спрямування, самі готують такі заходи для проведення у початковій школі та дитячому садку.  Викладацький колектив коледжу, адміністрація та директор М.В. Климович багато зусиль прикладають,  привертаючи  увагу студентів  до  вивчення та збереження рідної мови, розуміння державотворчої функції української мови, популяризації  традицій українського народу, формуванню у коледжі атмосфери толерантності та поваги до носіїв різних мов.

У переддень Міжнародного дня рідної мови  наказом IMG_0937директора по коледжу були заплановані та проведені численні заходи, а саме: робота лекторської групи з інформаційним  повідомленням «Становлення та розвиток української мови» (для студентів 1 курсів), «Внесок І.Котляревського та Т.Шевченка у розвиток української літературної мови» (для студентів 2-3 курсів); мовна вікторина «У світі цікавих слів і висловів» (для студентів 1 курсів); написання диктантів з української, російської, іноземної мов «Мова – скарбниця народу» (для студентів 1-3 курсів); виставка літератури  «Навчіть  дитину любити рідну мову» у бібліотеці коледжу; круглий стіл «У світі української лексикографії: основні тенденції, сучасний стан і перспективи розвитку» (для студентів 3 курсів); огляд-презентація «440 років з дня  першодруку Львівського «Апостола» (для студентів 2 курсів); година патріотичного виховання «Шануймо мову на усі віки, коли ми хочем зватися народом» ( для студентів 1-3 курсів); проведення гравікону «А нумо, українці» (для студентів 1-2 курсів). А завершився тиждень  урочистою  лінійкою  до  Міжнародного дня  рідної мови. На лінійці звучали вірші та пісні, що звеличують нашу мову.

Маргарита Володимирівна поздоровила всіх студентів зі святом. “Сьогодні  Міжнародний день рідної мови, для нас з вами  української мови – одного з найцінніших надбань, які створили й залишили нам наші предки. Мова є душею нації, її генетичним кодом, у її глибинах народилося багато з того, чим може пишатися наш народ.  Вітаю вас, дорогі друзі, з Міжнародним днем рідної мови. Нехай материнське слово буде для всіх нас оберегом. Щастя вам, добра, нових здобутків в ім’я України!”, – сказала вона. І підкреслила, що одне з головних  завдань  майбутніх педагогів – виховання любові та поваги до рідної мови.

То ж хай кожен народ  ніколи не забуває  рідної мови, адже чим більше на землі буде мов, тим різноманітнішим буде й життя на нашій планеті!

IMG_0933

Comments are closed.