Міжнародний день прав людини. Засідання клубу «Феміда»

IMG_376910 грудня увесь демократичний світ відзначає Міжнародний  день прав людини.  Саме в цей день 65 років тому на засіданні Генеральної Асамблеї ООН і було засновано це свято. Двома роками раніше ООН ухвалила Загальну декларацію прав людини, яка стала першим міжнародним документом, в якому були чітко сформульовані положення про права людини. Про ці та інші документи, які захищають права людини йшлося на засіданні  клубу «Феміда». 
У першій частині засідання студенти  дізналися про історію створення  та затвердження важливих для кожної дитини та людини  документів, про статистику порушення прав людини. 9 грудня була оприлюднена доповідь Моніторингової  місії ООН з прав людини, в якій  мова йшла про те, що «в ході конфлікту, який забрав більше  9 000 життів, спостерігається істотне зниження бойових дій в окремих районах на сході України впродовж декількох останніх місяців. В той же час зберігаються серйозні проблеми в сфері прав людини, в тому числі безкарність, катування та відсутність законності та правопорядку на сході, а також тяжке гуманітарне становище жителів охоплених конфліктом територій та внутрішньо переміщених осіб». Проблема захисту прав людини та прав дитини зокрема,  вимагає більш детального  вивчення, особливо для майбутніх педагогів, чия професія безпосередньо пов’язана з захистом прав юних громадян України.
     IMG_3790Друга частина засідання складалася з інтерактивних ігор та вправ  з предмета «Я у світі», на якому учні 3 та 4 класів початкової школи вивчають теми «Права дитини», «Правопорушення та їх наслідки». Види роботи, які запропонували студенти 3 та 4 курсів  були різноманітними: це й правова вікторина, яку провели студенти Степанюк Яна та Тертицька Юлія, яка, до речі, провела правову вікторину на англійській мові.  Це й мультимедійна гра «Відгадай правопорушення»  за мотивами відомих казок і складання пазлів «Права дитини» та ін.
 
IMG_3774За активну участь студенти 1 курсів, а саме вони були активними учасниками засідання,  отримували зображення символу миру – голуба. І  разом по закінченні заходу виготовили плакат з символом миру.
Головна мета свята на міжнародному рівні — торжество в усьому світі понять свободи, безпеки й чесності людей по відношенню одне до одного. А майбутні педагоги  повинні  завжди пам’ятати, що кожна людина є особистістю настільки, наскільки вона пізнала і розуміє права та обов’язки суспільства, в якому вона живе.

Comments are closed.