«Донька Прометея». Теоретична студентська конференція

тс4«Донька Прометея». Під такою назвою 24 лютого у Бериславському педагогічному коледжі імені В.Ф.Беньковського відбулася теоретична  студентська конференція, присвячена 145 річниці з дня народження  славетної постаті України  – Лариси Петрівни Косач, яка ввійшла у світове мистецтво як Леся Українка.

Розпочала конференцію викладач української філології Тетяна Степанівна Бернвальдт, яка звернулася до учасників конференції з думкою про те, що поетеса, прозаїк, драматург, критик, публіцист, – Леся Українка створила художні полотна такої ідейної сили й краси, такого змісту й глибини, що вони з роками, із століттями, не тільки не старіють, а виблискують усе новими й новими гранями, стають ближчими розуму й серцю читачів.

тс1Під час конференції своїми дослідницькими проектами творчості поетеси виступили студенти Вечірко В., Білецька Д.

Студенти Озембловська К., Кучеренко Ю., Чудна І., Марченко В., Килюшик А., Мороз І.  виконали такі поетичні твори Лесі Українки: «Конвалія», «До музи», «Мріє, не зрадь!», «Contra spem spero!», «До мого фортепіано», «Стояла я і слухала весну», «Твої листи завжди пахнуть зов’ялими трояндами…», «Хотіла б я піснею стати», «Хто вам сказав, що я слабка…».

 

тс3тс5Студентами Стахнюк А., Бондар К. представлено дослідження: «Драматургія Лесі Українки – самобутня сторінка на скрижалях світового драматургічного мистецтва», «Філософський мотив сенсу життя у драмі-феєрії «Лісова пісня»».

Особливий аспект конференції для майбутніх вчителів початкової школи та вихователів дошкільних закладів – «Твори Лесі Українки для дітей». Колісник Діана познайомила учасників з аналізом творів, адресованих самим автором дітям, з темами і образами поезій, казок, що ввійшли в дитячу українську літературу. Твори поетеси стали улюбленим читанням української дітвори і відіграють важливу роль у вихованні підростаючого покоління.

Завідувач бібліотекою Ізмайлова О.В. познайомила учасників конференції із перевиданнями збірок Лесі Українки і сучасними публікаціями творів поетеси.

Учасники конференції переконалися, що тільки з думкою про вічне, прекрасне потрібно жити, вся сукупність творів Лесі Українки – це образ ідеальної землі, земного раю, що зветься «Україною». Творчий світ Лесі Українки вчить нас необхідно нести із собою добро, жити в гармонії з природою, з людьми, з самим собою.

IMG_6978

Comments are closed.