28 квітня – Всесвітній день охорони праці

1За ініціативи Міжнародної організації праці (МОП) з метою привернення уваги світової спільноти до питань охорони праці та смертності працівників на робочому місці щорічно 28 квітня, починаючи з 2002 року, понад 100 країн світу відзначають Всесвітній день охорони праці.
Наша держава підтримала цю ініціативу і відповідно до Указу Президента від 18.08.2006 № 685/2006 визначила 28 квітня як День охорони праці в Україні.
У 2016 році Всесвітній день охорони праці за рекомендацією МОП відзначатиметься під девізом „Стрес на робочому місці: колективний виклик”.
Одним з індикаторів розвитку суспільства є стан здоров’я населення, зокрема працюючого. За станом здоров’я окремої людини стоїть якість трудових ресурсів держави, продуктивність праці та обсяг валового внутрішнього продукту.
Психосоціальні ризики та стрес на робочому місці є одними з найскладніших питань у сфері охорони праці та здоров’я, актуальність яких загальновизнана для всіх країн, професій та працівників.
 
До Всесвітнього дня охорони праці у коледжі 19 квітня 2016 року відбулася зустріч трудового колективу коледжу з головним страховим експертом з охорони праці відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України Паламарчуком Юрієм Івановичем. Читати – Зустріч з головним експертом з охорони праці відділення ВДФСНВ Бериславського району
Також наші студенти 25.04. 2016 взяли участь у обласному конкурсі-захисті творчих робіт з охорони праці, безпеки життєдіяльності та екології (напрямок «Безпека життєдіяльності») серед студентів ВНЗ І – ІІ рівнів акредитації Херсонської області. Читати Обласний конкурс-захист творчих робіт з охорони праці, безпеки життєдіяльності та екології

Стрес – фізична та емоційна реакція організму, яка виникає тоді, коли посадові обов’язки не відповідають здібностям, ресурсам і потребам працівника. Стрес на робочому місці не є виключно негативним явищем, проте надмірності (сильний, тривалий, регулярний) неприпустимі.

Аналіз виробничого травматизму в Україні за 2015 рік показав, що   з психофізіологічних причин сталося 1082 або 23,6% нещасних випадків.
Найпоширенішими психофізіологічними причинами стали:
– особиста необережність потерпілого – 11,7% (537 травмованих осіб);
– травмування (смерть) внаслідок протиправних дій інших осіб – 7% (323 травмовані особи);
– інші причини – 3,1% (144 травмовані особи).
Серед причин настання нещасних випадків психофізіологічні причини займають друге місце.
Слід звернути увагу, що до психофізіологічних причин, з появою яких стаються нещасні випадки, належать в тому числі і низька нервово-психічна стійкість, і незадовільні фізичні дані або стан здоров’я, і незадовільний психологічний клімат у колективі. Із зазначених причин лише у 2015 році сталося 124 нещасні випадки, з яких 42 випадки із смертельним наслідком.
Одним з індикаторів розвитку суспільства є стан здоров’я населення і передусім працюючого. За станом здоров’я окремої людини стоїть якість трудових ресурсів держави, продуктивність праці та величина валового внутрішнього продукту.
Психосоціальні ризики та стрес на робочому місці є одними  з найскладніших питань у сферах охорони праці та здоров’я, актуальність яких є загальновизнаною для усіх країн, професій та працівників.
 

Детальніше про Всесвітній день охорони праці (ПЕРЕГЛЯНУТИ)

Comments are closed.