Міжнародний науково-практичний семінар «Інтеграція сучасних освітніх систем Європи та світу в контексті впровадження педагогічних ідей Фрідріха Фрьобеля» на базі ХДУ

26 травня 2016 року «Бериславський педагогічний коледж імені В.Ф. Беньковського» в обличчі директора коледжу Маргарити Климович та викладачів Ірини Лілянової  і Анастасії Грибовської. відвідали Міжнародний науково-практичний семінар «Інтеграція сучасних освітніх систем Європи та світу в контексті впровадження педагогічних ідей Фрідріха Фрьобеля» на базі Херсонського державного університету, організований факультетом дошкільної та початкової освіти.

фф1Зі словами привітання до присутніх виступили: доктор педагогічних наук, професор, декан факультету дошкільної та початкової освіти Петухова Любов Євгеніївна, Співаковський Олександр Володимирович – народний депутат України, перший заступник Голови комітету з питань науки і освіти ВРУ, Стратонов Василь Миколайович – ректор ХДУ, доктор юридичних наук, професор, заслужений юрист України. Всі вони наголошували про важливість Фрьобель-педагогіки, про підготовку «студентів-фребелічок» та про дитину як найвищу цінність майбутнього нашої країни.

фф2Порадував гостей виступ дітей старшої групи ДНЗ № 20 «Пірамідка», вони продекламували вірші про Фрьобеля, продемонстрували веселий танок та заспівали пісню про Україну.

На міжнародний науково-практичний семінар прибули з візитом гості з Німеччини доктор Фреймут Шірмахер – директор Фрьобельсемінару , Вінфрід Морлок, голова Фонду підтримки «Антонівка», викладач Євангельського Фрьобельсемінару, м. Кассель.

фф3Цікавими і змістовними були  їхні доповіді  «Дитячий садок як заклад педагогічної діяльності», «Компетентнісно-орієнтований підхід до соціально-педагогічної підготовки спеціалістів».

Приїзд до України зумовлений вже більше ніж 10-річною співпрацею Німеччини та Херсонського державного університету, за їх фінансової підтримки відкрито ДНЗ № 33 імені Фрідріха Фрьобеля у м. Херсоні.

Було представлено роботу Херсонського дошкільного навчального закладу № 33 імені Ф. Фрьобеля у вигляді кінофільму. Садок працює виключно за системою Фрьобеля, заняття з дітьми проводяться з дарами Фрьобеля. Студенти, які отримують спеціальність вихователя, мають змогу проходити педагогічну практику в цьому дошкільному закладі.

Анісімова Олена Едуардівна, координатор Освітнього центру Фрідріха Фрьобеля, доцент кафедри педагогіки дошкільної та початкової освіти виступила з питання «Про підготовку майбутніх вихователів дитячих закладів засобами фребель-педагогіки: історико-логічний аспект». Вона зауважила, що: «Методика навчання проведення занять з фрьобель-матеріалами на перше місце ставить всебічний розвиток дитини». Студенти факультету практично продемонстрували методику роботи з дарами Фрьобеля, майстер-клас по виготовленню дидактичного матеріалу.

фф4На підсумок семінару викладачі, студенти факультету разом з дітьми дошкільниками заспівали пісню про вишиванку, подякували гостям за участь у семінарі.

Климович М.В. та викладачі коледжу вдячні Петуховій Любові Євгеніївні, доктору педагогічних наук, професору, декану факультету дошкільної та початкової освіти Херсонського державного університету за підготовку і запрошення на Міжнародний науково-практичний семінар «Інтеграція сучасних освітніх систем Європи та світу в контексті впровадження педагогічних ідей Фрідріха Фрьобеля».

Дякуємо за приклад реалізації сучасних освітніх ідей Фрьобеля у практичну діяльність ДНЗ і можливість актуалізувати й інтегрувати отриманий досвід у професійну підготовку майбутніх вихователів.

 

 

Comments are closed.