У мові моїй краса й неповторність

DSC_838513 листопада 2014 року  в рамках місячника педагогічної майстерності викладачів філологічних дисциплін відбулося свято, для студентів І та ІІ курсу, приурочене Дню української писемності та мови, яке щорічно відзначають 9 листопада в день вшанування пам’яті Преподобного Нестора Літописця.

DSC_8386Свято розпочалося з розповіді про історію виникнення писемності, про перших творців слов’янської азбуки – Кирила та Мефодія. Далі на сцені з’явилося дванадцять дівчат в українському вбранні, кожна з яких згадала одну із трагічних дат в скорботному календарі української мови. А звернення з молитвою до мови, яке продекламувала студентка 123 групи Молчанова Анастасія, нікого не лишило байдужим.

В ході свята ведучі наголосили та тому, що вперше українську народну мову було піднесено до рівня літературної наприкінці XVIIIстоліття з виходом у 1798 році першого видання «Енеїди» Івана Котляревського, який вважається зачинателем нової української літературної мови.

Далі студенти переглянули постановку гумористичного уривку за мотивами п’єси Івана Котляревського «Наталка Полтавка».

DSC_8393Наприкінці заходу всіх вразила емоційна декламація поезії Тараса Григоровича Шевченка «Дівичії ночі» у виконанні Березніцької Карини.

Рідна мова – це мова, що першою засвоюється дитиною і залишається зрозумілою на все життя. Від щирого серця вітаємо вас з Днем рідної мови і бажаємо бути гордими з того, що ми є громадянами нашої країни, належимо до такого прекрасного, дотепного народу, маємо таку мальовничу Батьківщину, таку співучу, багату мову.

 

Comments are closed.