Від прав дитини – до прав людини

«Від прав дитини – до прав людини», –  під таким девізом відбулося спільне засідання круглого столу членів клубу «Феміда» та наукового студентського товариства «Пошук». Присвячене  воно було 55 річниці прийняття Декларації прав дитини та  25-ї річниці з дня прийняття Конвенції прав дитини.

BxtkOZlvYSwУ першій частині засідання студенти  дізналися про історію створення  та затвердження цих важливих для кожної дитини та людини  документів, про статистику порушення прав дитини в Україні. Ця  тема вимагає більш детального  вивчення, особливо для майбутніх педагогів, чия професія безпосередньо пов’язана з захистом прав дитини.

Друга частина засідання, яку провели студенти 3 та 4 курсів Яцушко Світлана, Завадська Ганна,  Кучерук Олександра, Коноваленко Віталія, Іванченко Дарія та інші члени клубу «Феміда», складалася з фрагментів уроків з предмета «Я у світі», на якому учні 3 та 4 класів початкової школи вивчають теми «Права дитини», «Правопорушення та їх наслідки». RCnXcWZo6DAВиди роботи, які запропонували студенти були різноманітними: це й урок-суд, на якому засудили Вовка з відомої усім казки, що порушив головне право людини – право на життя, з’ївши Червону Шапочку та її бабусю; і правова вікторина, і правовий кросворд, і складання пазлів «Права дитини» та ін.

За активну участь студенти 1 та 2 курсів отримували зображення символу миру – голуба.

RC7AbMS7RwwНа сьогоднішній день найбільш вразливою і незахищеною верствою населення в Україні є діти. В українському законодавстві є Бюджетний, Митний, Земельний та інші кодекси, а от Дитячого кодексу в Україні немає. Щоправда, є Сімейний кодекс, але він ледь-ледь прикриває цю законодавчу прогалину. Можливо, у залі серед глядачів сидять майбутні педагоги, які у свій час  ініціюють створення такого кодексу на державному рівні.

І звичайно,  треба завжди пам’ятати, що кожна людина є особистістю настільки, наскільки вона пізнала і розуміє права та обов’язки суспільства, в якому вона живе.

Клуб «Феміда» запрошує усіх небайдужих студентів до вступу у свої ряди!

 

Comments are closed.