Студенти закликали весну. Майстер-клас по випіканню жайворонків з тіста

Давні народи помічали, що прихід весни пов’язаний із поверненням із вирію птахів, тому вірили, що саме птахи приносять її на своїх крилах. Отже, найперше магічне дійство заклинання весни полягало в імітації польоту птахів. Тому головним засобом заклинання в усіх слов’янських народів вважається випікання з прісного тіста «жайворонків» із розпростертими крилами. 

Сьогодні, 2 квітня 2018 РОКУ студенти коледжу поринули у традиції слов’янських народів на майстер-класі по випіканню жайворонків з тіста. Майстер-клас провела  Кононова Наталія Олександрівна.

 

Отож, випікання жайворонків у всіх народів приурочувалося до дня весняного сонцестояння, що припадає на 22 березня. Очевидно, у зв’язку з тим, що в цей день Православна Церква святкує пам’ять сорока мучеників Севастійських, що постраждали за віру Христову бл. 320 р., жайворонків випікали конкретну кількість – сорок. Старожили пояснювали це число тим, що до цього дня, нібито, з вирію прилітає уже сорок жайворонків.

Чому така увага саме до цього птаха? Тому, що він прилітає найпершим і є справжнім благовісником весни. Спів жайворонка в полі особливо незвичайний і дивний, коли ще лежить сніг, тріщить мороз, — а повітря дзвенить від весняного щебету… 

ФОТОРЕПОРТАЖ ТУТ

Українці вірили, що жайворонок (або зозуля, ворона тощо) має ключі од вирію, і саме він відмикає небо, небесні ворота і випускає весну.

Comments are closed.